Inschrijven op de nieuwsbrief

Festival Winternachten

Writers Unlimited geeft met het Winternachten festival internationaal literatuurfestival Den Haag en met Writers Series via taal en literatuur het maatschappelijk en cultureel debat een stevige boost. Bij een versoepeling van de COVID-19-maatregelen nodigen we graag ons publiek weer uit voor het festival en de programma's in Haagse theaters, bibliotheken en scholen. Tot die tijd bieden we online ontmoetingen en publicaties zoals podcasts, gefilmde voordrachten en workshops.

De 26ste festivaleditie kreeg de vorm van een online, 'slow festival' in twee delen. Eerst brachten we van 13 tot en met 17 januari 2021 vijf themaprogramma's die we live streamden. In het tweede deel presenteerden we maart 2021 nog eens alle programma's, nu inclusief een gesprek-met-filmfragmenten over depressie met schrijver Eva Meijer, en de vooraf gefilmde verhalen en gedichten door de festivalauteurs en door jonge Haagse dichters.

Ga hier naar het Slow Winternachten festival 2021-programmaoverzicht en bekijk gratis de programma's en bijdragen!

Winternachten 2021 over klimaat, verbeelding, feminisme, rust & verbondenheid, activisme
We onderzochten in het festival het thema 'Het is aan ons' met schrijvers, dichters, woordkunstenaars, performers en journalisten van over de hele wereld. Elk Winternachten festival-programma benaderde het thema vanuit een andere invalshoek. De programmalijnen waren #BacktoEarth (klimaat en verbeelding), #TheFutureisFemale (feminisme), #SoulCare (rust en verbondenheid) en #StillWeRise (activisme). De programma's werden gemaakt door onze programmamakers Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Nisrine Mbarki en Ilonka Reintjens.

Winternachten 2021 met o.a. Salena Godden, Koleka Putuma, Arnon Grunberg
Onder meer de volgende buitenlandse auteurs droegen bij aan het Winternachten festival 2021: schrijver en spoken word-icoon Salena Godden (VK, o.a. Mrs. Death Misses Death), de Zuid-Afrikaanse dichter en performer Koleka Putuma (o.a. Collective Amnesia), en schrijver Samanta Schweblin (Argentinië/Duitsland, o.a. Duizend ogen). Nederlandstalige auteurs die deelnamen in gesprekken en voordrachten zijn onder meer Arnon Grunberg, Simon(e) van Saarloos, Annemarie Estor, Vamba Sherif, Eva Meijer, Radna Fabias, Raoul de Jong en Jens Meijen.

Podcast The Asterisk Conversations
De Winternachten-programmalijn #StillWeRise is ook te beluisteren in The Asterisk Conversations, een reeks Writers Unlimited-podcasts door Simon(e) van Saarloos. In de eerste aflevering spreekt Van Saarloos met de Jamaicaans-Canadese sf- en fantasy-auteur Nalo Hopkinson (VS); schrijver en activist Tirsa With (Nederland) reageert op hun gesprek door middel van een voordracht. In de tweede aflevering gaat Van Saarloos in gesprek met dichter, performer, beeldend kunstenaar en docent Pamela Sneed (VS), met een reactie op hun gesprek door dichter Jolyn Phillips (Zuid-Afrika).

Beluister hier de podcast The Asterisk Conversations.bekijk de actuele editie:

kijk terug naar de afgelopen edities: