Inschrijven op de nieuwsbrief

Lees hier de verhalen en gedichten geschreven voor het online Winternachten festival 2021

Simon(e) van Saarloos, Winternachten festival, 13 januari 2021 - foto Serge Ligtenberg
Simon(e) van Saarloos, Winternachten festival, 13 januari 2021 - foto Serge Ligtenberg

Voor de programma's van het online Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021 schreven auteurs uit binnen- en buitenland op ons verzoek nieuwe verhalen, essays of gedichten. We vroegen hen zich te laten inspireren door het thema van de programma's. Lees de bijdragen van onder meer Arnon Grunberg, Raoul de Jong, Eva Meijer, Simon(e) van Saarloos, Benjamin Fro, Sanam Sheriff, Sulaiman Addonia, Mithu Sanyal en Annemarie Estor.

Voor de vijf live gestreamde programma's van het online Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021 (13-17 januari) schreven auteurs uit binnen- en buitenland op ons verzoek nieuwe verhalen, essays of gedichten. We vroegen hen zich te laten inspireren door het thema van het programma. Hier is per programma het overzicht van de bijdragen in Nederlandse vertaling; klik op de links om de bijdragen te lezen (opent als pdf-bestand in nieuw browservenster).


#ItsUptoUs: Opening Night, 13 januari 2021

De bezielde bijdragen die auteurs Arnon Grunberg, Eva Meijer, Salena Godden, Raoul de Jong, Jaap Tielbeke en Simon(e) van Saarloos op uitnodiging schreven en voordroegen voor de Opening Night van Winternachten zijn nu beschikbaar. Vanuit welk ons willen zij het verschil maken. Wat is ervoor nodig om een ons te voelen. En is het wel aan ons? Lees hun reactie op het festivalthema It's Up to Us!

#StillWeRise: Writing Climate (In)justice, 14 januari 2021

Een toekomstige wereld, verwoest door extreme klimaatverandering is de setting van de roman The Swan Book uit 2013 van de Aboriginal auteur Alexis Wright. Op verzoek van Winternachtenfestival schreven Sanam Sheriff, Benjamin Fro, Chihiro Geuzebroek en Leena Norms voor het programma #StillWeRise: Writing Climate (In)Justice een reactie op The Swan Book en de huidige klimaatcrisis:

#TheFutureisFemale: The Female Convention, 15 januari 2021

Met de Duitse schrijver, journalist en cultuurwetenschapper Mithu Sanyal zoomden we uit naar een politics of love zoals Sanyal die onderzoekt in haar boeken Vulva (2009) en Rape: From Lucretia to #MeToo (2019). Ze beschrijft daarin hoe onze samenlevingen sinds eeuwen omgaan met seksueel geweld, en wat dat zegt over hoe we vaak denken over seks, seksualiteit en gender. Haar op verzoek van Winternachten festival geschreven bijdrage is ook beschikbaar als video-essay: een inspirerend en confronterend relaas van een gedreven onderzoeker vanuit haar zoektocht naar liefde als politieke kracht.

Politiek van de liefde | Mithu Sanyal (tekstversie)
Politiek van de liefde | Mithu Sanyal (video-essay)


#BacktoEarth: Tout-monde (Whole World), 16 januari 2021

Lees hier de bijdragen van auteurs Sulaiman Addonia, Annemarie Estor en Amahl Raphael Khouri aan het programma #BackToEarth: Tout-Monde (Whole World). Beleef de wereld vanuit een veelomvattender perspectief; op verzoek van Winternachten festival schreven zij een bijdrage waarin ze een stem geven aan niet-menselijke objecten.

Sulaiman Addonia schreef een monoloog door de vijvers van Elsene in Brussel
Annemarie Estor | Canto Excrementis
Amahl Raphael Khouri laat helende planten spreken


#SoulCare: Radical Happiness, 17 januari 2021

Het gedicht Black Joy van Koleka Putuma (Zuid-Afrika) vormde een inspiratiebron voor het programma #SoulCare: Radical Happiness. Ze droeg zelf dit gedicht voor tijdens het interview met haar; op verzoek van Winternachten festival droeg dichter Radna Fabias de Nederlandse vertalingen voor van Black Joy en twee andere gedichten van Koleka Putuma. Lees hier de vertalingen.

Gedichten Zwarte blijdschap, Autochtoon en Water van Koleka Putuma


(Lees hier de originele Engelstalige versies of de vertalingen naar het Engels)

Geplaatst op: donderdag 21 januari 2021