Ga naar de inhoud
NL EN menu

Winternachten festival 2018 ook op Haagse scholen en in Haagse wijken

Haagse schrijvers in Winternachten festival 2018, vanaf linksboven kloksgewijs Hizir Cengiz, Mira Feticu en Max Lerou
Haagse schrijvers in Winternachten festival 2018, vanaf linksboven kloksgewijs Hizir Cengiz, Mira Feticu en Max Lerou

Over anderhalve week, op donderdag18 januari, opent Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, de 23e editie van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag. De ruim 80 schrijvers, dichters en musici uit binnen- en buitenland komen ditmaal niet alleen naar festivallocaties Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, maar gaan ook naar scholen en treden op in Haagse wijken. Zie voor het festivalprogramma en kaartverkoop www.writersunlimited.nl.

Het festival, bekend om zijn aanstekelijke mix van voordracht, gesprekken over actuele onderwerpen. muzikale optredens en filmprogramma, heeft ditmaal maar liefst acht locaties. Centrale festivallocaties zijn van donderdag 18 tot en met zondag 21 januari Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

Daarnaast verzorgt het festival gratis toegankelijke schrijversoptredens in de Speakers' Corner van de Haagse Hogeschool, het International Institute of Social Studies, Theater Dakota, Bibliotheek Schilderswijk en Bibliotheek Nieuw Waldeck. Aan deze optredens doen ook buurtbewoners en studenten mee met eigen verhalen en zelf geschreven gedichten.

Op twee middelbare scholen in Den Haag ontmoeten leerlingen schrijvers die deelnemen aan het festival. Donderdagochtend 18 januari bezoekt de uit Polen afkomstige, in Brussel wonende schrijver en journalist Grazyna Plebanek leerlingen van het Edith Stein College; donderdagmiddag 18 januari is schrijver en dichter Rodaan Al Galidi gast van leerlingen van het Dalton College. De leerlingen lazen werk van de schrijvers en hebben vragen voorbereid.

Tijdens het festival treedt een tiental Haagse schrijvers, dichters en musici op: dichters Max Lerou, Samira Saleh en Ibrahim Eroglu; schrijvers Arie Storm, Mira Feticu en de jonge Schilderswijker Hizir Cengiz. Muzikale bijdrages komen van onder meer de Haagse musici: ud-speler Amer Shanati, vocalistes Cansu Eroglu en Jole De Baerdemaeker.

Dichter Samira Saleh en schrijver Arie Storm zijn geboren in Den Haag maar wonen inmiddels elders. Saleh studeert psychologie in Brussel en is bekend om haar vurige poetry slams die vrouwen een hart onder de riem steken. Ze treedt tijdens de festivalavond Friday Night Unlimited op 19 januari op met zeven andere jonge dichters in het poëzieprogramma 'Dichten in Dunglish'. Arie Storm is schrijver en literatuurcriticus van Het Parool. Ook hij werd geboren in Den Haag. Tijdens Het Schrijversfeest op zondagmiddag 21 januari treedt hij op als lofredenaar voor een van de prijswinnaars. De winnaars krijgen hun prijs overhandigd door wethouder Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag

Tijdens de grote festivalavond Saturday Night Unlimited op zaterdag 20 januari is ruimte gemaakt voor een programma gewijd aan Den Haag. Voor 'Den Haag - fragmenten van een onzichtbare stad' schrijven, speciaal voor Winternachten festival, drie Haagse auteurs - Max Lerou, Mira Feticu en Hizir Cengiz - een nieuw verhaal of gedicht. Ze laten zich inspireren door wat in Den Haag verborgen blijft.

In de Speakers' Corner van de Haagse Hogeschool (donderdag 18 januari, 12:00-13:00, gratis toegang) is 'Dichterbij Dichters' te zien met poetry slam-talent Sanam Sheriff uit India, dichters Efe Murad (Turkije) en Ghayath Almadhoun (Zweden), en dichter-schrijvers Maarten van der Graaff en Rodaan Al Galidi uit Nederland. Hier stelt Winternachten festival een nieuwe internationale literaire generatie voor: ze dragen voor uit eigen werk en Hassnae Bouazza spreekt met dichters en publiek over de zeggingskracht van poëzie.

In Bibliotheek Nieuw Waldeck (vrijdag 19 januari, 20:15-21:45, gratis toegang) vertelt schrijver Rodaan Al Galidi, met muzikale bijdragen van Munir Goran, verhalen geïnspireerd op de vluchtgeschiedenis die beiden naar Nederland bracht.

In Bibliotheek Schilderswijk (zaterdag 20 januari, 14:00-15:15, gratis toegang) presenteert Winternachten festival voordrachten door en gesprekken met Sanam Sheriff, poetry slam-talent uit India, en de jonge schrijver-columnist (en Schilderswijker) Hizir Cengiz. Dichter (en eveneens buurtbewoner) Ibrahim Eroglu brengt samen met zijn dochter, vocaliste Cansu Eroglu, Turkse poëzie ten gehore. Hizir Cengiz werd begin december door AD Haagsche Courant als 1 van 20 geselecteerd als genomineerde voor de titel Hagenaar van het jaar 2017'.

In Theater Dakota (zaterdag 20 januari, 15:30-17:00, gratis toegang) vertellen buurtbewoners, deelnemers aan het Dakota Winterverhalen Festival en Haagse Hogeschool-studenten elkaar eigen verhalen over 'Wat draag ik'. Dichter Charlotte Van den Broeck - genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, en schrijver-dichter Rodaan Al Galidi vertellen hun verhalen.

In het International Institute of Social Studies (zaterdag 20 januari, 14:00-15:15, gratis toegang) vertellen de studenten elkaar verhalen. De geëngageerde dichters Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) dragen bij met hun verhalen over dichten in tijden van revolutie. Dit programma is Engelstalig.

Tenslotte doet ook Haags muzikaal talent mee aan Winternachten festival 2018. Ud-speler en comonist Amer Shanati kwam als Palestijnse Syriër al een tijd geleden naar Nederland. De zeer actieve musicus woont in Den Haag en richtte daar onder meer het The Hague Orchestra for Peace op. Shanati is zowel zaterdagmiddag 20 januari te horen in het programma 'Literaire smokkelwaar' met Kader Abdolah en Funda Müjde als zaterdagavond 20 januari tijdens meerdere programma's van Saturday Night Unlimited.

Overzicht van festivalpromma's en -locaties, zie /editie/winternachten-2018#productions

geplaatst op: dinsdag 9 januari 2018