Ga naar de inhoud
NL EN menu

Nguyễn Nam Chi

Nam Chi Nguyen
Nam Chi Nguyen

schrijft poëzie in zowel het Nederlands als het Engels. Haar gedicht 'I fell in love with a wolf' verscheen op The Felt, het online magazine van de schrijfopleiding van het Pratt Institute in New York. Het is een indringend gedicht over onder andere de Vietnamese diaspora, drievoudige aardeteken emoties en nieuwe allianties. Belangrijke thema's in haar werk zijn onder meer sensuele observaties, pogingen tot gemeenschappelijke genezing en het verlangen naar rituelen. Haar Nederlandstalige poëziedebuut, dat onlangs werd gepubliceerd in literair tijdschrift nY, werd omschreven als "een rijke reeks prozagedichten, een talig intense en politiek geladen verkenning van de wereld, van haar al of niet gerepresenteerde gemeenschappen en van de noodzaak van een barst erin."

(2017)

Archief beschikbaar voor: Nguyễn Nam Chi

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Dichten in Dunglish en andere talen

    Hoe kan literatuur de taal uitdagen? Na het Mandarijn en het Spaans is het Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is een taal van de macht, van massacultuur, van imperialisme en overheersing, maar ook een taal waarin solidariteit, activisme en begrip tot uitdrukking komen, waarin altijd aan de poten van de macht wordt gezaagd: een meerderheidstaal vol minderheidstalen.

    Welke rol speelt het Engels in de poëzie die in Nederland en België wordt geschreven? Dit vroeg Winternachten festival aan acht jonge dichters die in het Engels schrijven, in het Nederlands, die zowel in het Nederlands áls in het Engels schrijven, die meertalige poëzie schrijven, die in Nederland en België wonen, die 'hier' geboren zijn of niet.

    Wat is de status van het Engels in hun poëzie? Ze schrijven er speciaal voor Winternachten festival een vers gedicht over: Veva Leye, Dean Bowen, Nam Chi Nguyen, Samira Saleh, Mia You en Caglar Koseoglu; ook Joost Baars en Charlotte Van den Broeck, beide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, nemen deel en reageren met hun werk. De VSB Poëzieprijs 2018 wordt kort na Winternachten festival op donderdag 25 januari uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.