Ga naar de inhoud
NL EN menu

Eskinder Nega

Eskinder Nega
Eskinder Nega

(Ethiopië), winnaar van de Oxfam Novib PEN Award 2018, is een prominent blogger en journalist van het inmiddels opgeheven Ethiopische politieke tijdschrift Change. Nega zit een 18-jarige gevangenisstraf uit voor aan terrorisme gerelateerde beschuldigingen. Hij is september 2011 gearresteerd na publicatie van een column waarin hij vragen stelde bij de claim van de Ethiopische overheid dat enkele gevangen genomen journalisten terrorisme-verdachten waren; hij schreef ook kritisch over de arrestatie van de bekende Ethiopische acteur en overheidscriticus Debebe Eshetu. In juli 2012 werd Nega veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Eskinder Nega is sinds 1993, toen hij zijn eerste krant Ethiopis oprichtte, een uitgesproken criticus van de Ethiopische regering. Hij is door de authoriteiten meerdere malen vastgehouden voor zijn journalistieke activiteiten waaronder in 2005 toen hij en zijn vrouw, journalist Serkalem Fasil, 17 maanden gevangen zaten vanwege hun kritische verslag van de gewelddadig neerslaan door de regering van protesten. In 2012 kreeg Nega de PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award; in 2014 de WAN-IFRA's Golden Pen of Freedom award in 2014 en in 2015 de PEN Canada's One Humanity Award in 2015.

(2018)

Archief beschikbaar voor: Eskinder Nega

 • Winternachten 2018

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Boi Akih, Eelco Bosch van Rosenthal, Eskinder Nega, Farah Karimi, Jennifer Clement, Joost Baars, Margot Dijkgraaf, Milagros Socorro, Mohsin Hamid, Pauline Krikke, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2018 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

  Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, opende het festival gevolgd door een welkomstwoord van Ton van de Langkruis, directeur van het Winternachten festival. Vervolgens introduceerde Jennifer Clement, schrijver en president van PEN International, de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. Hamid sprak ter gelegenheid van Opening Night de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

  De winnaars van de Oxfam Novib PEN Awards 2018 zijn journalist en schrijver Milagros Socorro uit Venezuela en journalist Eskinder Nega uit Ethopië. Nega zit gevangen in zijn land en is niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen.

  Na de uitreiking volgde een introductie van de Award-winnaars tijdens het PEN-gesprek door journalist en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

  Het Opening Night-programma werd omlijst met optredens door Boi Akih (world jazz) en Joost Baars (poëzie) en werd gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.

  De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.