Ga naar de inhoud
NL EN menu

Dean Bowen

Dean Bowen
Dean Bowen

(1984) noemt zichzelf poëet, performer en psychonaut. In zijn werk kijkt hij vooral hoe de identiteit van mensen zich verhoudt tot de maatschappij. "Ik schrijf niet. Ik kanaliseer een taal die in de ether drijft en geef ze een plek op het papier om ze vervolgens de ruimte in te slingeren", schrijft hij op zijn website. En dat doet hij met verve. Zijn krachtige voordracht leverde hem de eerste Van Dale SPOKEN Award op in de categorie 'Poëzie'. Verder was hij onder andere te zien bij Poetry International. Hij publiceerde gedichten op online platforms SampleKanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Ook geeft hij poëzieworkshops op middelbare scholen. In zijn ogen is poëzie een geweldig instrument om verbindingen te leggen en kan het zelfs helend werken. Bowen is redacteur bij Perdu en maakt deel uit van het onlangs ontstane schrijverscollectief Wakkerlicht, dat poëzie schrijft en voordraagt.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Dean Bowen

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Dichten in Dunglish en andere talen

    Hoe kan literatuur de taal uitdagen? Na het Mandarijn en het Spaans is het Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is een taal van de macht, van massacultuur, van imperialisme en overheersing, maar ook een taal waarin solidariteit, activisme en begrip tot uitdrukking komen, waarin altijd aan de poten van de macht wordt gezaagd: een meerderheidstaal vol minderheidstalen.

    Welke rol speelt het Engels in de poëzie die in Nederland en België wordt geschreven? Dit vroeg Winternachten festival aan acht jonge dichters die in het Engels schrijven, in het Nederlands, die zowel in het Nederlands áls in het Engels schrijven, die meertalige poëzie schrijven, die in Nederland en België wonen, die 'hier' geboren zijn of niet.

    Wat is de status van het Engels in hun poëzie? Ze schrijven er speciaal voor Winternachten festival een vers gedicht over: Veva Leye, Dean Bowen, Nam Chi Nguyen, Samira Saleh, Mia You en Caglar Koseoglu; ook Joost Baars en Charlotte Van den Broeck, beide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, nemen deel en reageren met hun werk. De VSB Poëzieprijs 2018 wordt kort na Winternachten festival op donderdag 25 januari uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.